Julkaistu Jätä kommentti

Lihastestaus – Kirja tutusta asiasta uudessa kuosissa

Kirjoittaja: Jarmo Ahonen, fysioterapeutti, tietokirjailija ja kääntäjä

Lihastestaus on ollut läpi fysioterapian historian eräs arvokkaista työkaluista, joita olemme käyttäneet.

Kendall & Kendall; Manual Muscle Testing oli aikanaan merkkiteos vuonna 1949 ja antoi jo silloin selkeän kuvan lihasten toiminnasta ja testaamisesta. Vaikka kirja on päivitetty tasaisin välein, sen perusta on pysynyt samana kaikkine ansioineen ja siinä haiskahtaa historian havina. Kirjaa ei ole kuitenkaan koskaan suomennettu. Nyt tuo puute on poistettu toisen, suomennetun Lihastestaus-kirjan avulla.

Manuaalinen lihastestaus on vaativa taito, koska siinä ei käytetä dynamometrejä tai kulmamittareita vaan taitavan terapeutin kokemusta, ymmärrystä anatomiasta, biomekaniikasta ja ihmisen käyttäytymisestä eri tilanteissa. Miten voit saavuttaa riittävän taidon ja hallita lihastestauksen salat niin, että se hyödyttää asiakasta ja kuntoutusprosessia?

Abrahamsonin ja Langstonin kirja Muscle Testing eli suomennettuna Lihastestaus tarjoaa hienon oppimisen polun tuon haastavan taidon oppimiseen. Kirja on pedagogisesti briljantti ja helppolukuinen. Sen looginen rakenne helpottaa yleisimpien lihasten testauksen oppimista. Kirjassa näkyy kirjoittajien pitkä kokemus terapeutteina, mutta ennen kaikkea opettajina.

Kirjassa on selkeät anatomiset kuvat testattavista lihaksista, siinä selvitetään lihaksen rakenne, toiminta, hermotus ja verisuonitus kaikki yhdessä paketissa. Näin lukijan ei tarvitse etsiä tarkennuksia muista lähteistä. Jokainen testiliike on kuvattu kirjassa hyvin ja sen rinnalla on mahdollisuus siirtyä QR-koodin kautta Youtube-videoon samasta testiliikkeestä. Näin opiskelijan on helppo hahmottaa, miten jokainen testiliike suoritetaan.

Kirjassa on myös portaat erilaisten testimenetelmien oppimiselle ja siihen, miten lihaksen voiman eri tasoja tulkitaan ja arvioidaan. Ja myös miten löydökset kirjataan ylös tiedon välittämiseksi eteenpäin.

Urheiluvalmennuksen tukena ja liikunnan harrastajia testatessa kirjasta on paljon hyötyä. Jos valmentajat kokevat asian haastavana, he voivat lyöttäytyä yhteen asiaan perehtyneen fysioterapeutin tai hierojan kanssa. Näin Lihastestaus voi hyödyttää myös harjoitusprosessia, ei pelkästään kuntoutusta.

Kirjassa on myös viittauksia sovellettuun kinesiologiaan eli ”Applied Kinesiology”-testaukseen. Tämä menetelmä on tuttu monelle kiropraktikolle ja itse tutustuin aiheeseen ja opiskelin sitä asuessani Ruotsissa 1970- ja 1980-luvuilla. Kirja tarjoaa pienen katsauksen aiheeseen ja voi toimia täkynä sen syvempään opiskeluun.

Suosittelen Lihastestaus-kirjaa lämpimästi jokaiselle, joka työskentelee kuntoutuksen ja valmennuksen parissa.

Toimitsijakunta ja julkaisija: Joonas Keituri ja Pasi Kokkonen, VK-Kustannus Oy

Lihastestaus

19,00 
  • Kirjoittajat: Earle Abrahamson, Jane Langston
  • Suomentanut: Jarmo Ahonen, Veera Turkki
  • ISBN: 978-951-9147-84-0
Tuotetunnus (SKU): lihastestaus Osastot: , , ,
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *