Julkaistu Jätä kommentti

Perustetaan kipuryhmiä!

Meidän ”ammattilaisen kipukirja” tuli markkinoille vuosi sitten ja huhtikuussa VK kustannus juhlii kirjaa kuukauden kirjana.

Itse tutustuin explain pain ideaan suorittaessani maisteriopintojani Australiassa 90-luvun lopulla. Yksi opettajista oli David Butler, josta tuli minun mentorini ja innoittajani. David opetti jo tuolloin kipufysiologiaa täysin omalla tavallaan. Hän oli rutkasti aikaansa edellä.

Pian mukaan tuli nuori ja lahjakas Lorimer Moseley, joka teki aiheesta väitöskirjan. Hänen tutkimuksissaan krooniset kipupotilaat laitettiin ryhmiin, joissa opetettiin kivun neurofysiologiaa. Tyypillinen explain pain kurssi koostui neljästä tunnin mittaisesta kipufysiologian opetustunnista.

Tunneilla käytiin läpi hermosolusta ja synapseista lähtien kipufysiologiaa. Moseley näytti toteen, että neljässä tunnissa oli mahdollista saada kipupotilaan tietämys kivusta samalle tai jopa paremmalle tasolle kuin mitä se on tavallisella lääkärillä tai terapeutilla.

Myös kurssin käyneiden potilaiden kipu väheni sekä arkipäivässä koettu haitta aleni selvästi.

Itse olen pitänyt vuosikausia explain pain kursseja terapeuteille Suomessa ja muissa maissa. Kurssit ovat olleet joko yksi- tai kaksipäiväisiä. Kursseilla on käyty kipufysiologiaa läpi samalla tavalla kuin Lorimer Moseley ja David Butler sitä opettavat.

Nyt kyselen mielessäni, että onkohan noista kursseista ollut hyötyä?

Uskoisin, että sadat kouluttamani terapeutit ovat oppineet paljon ja sisäistäneet suuria osia kipufysiologiasta. Mutta onko tämä tieto siirtynyt potilastyöhön ja ovatko potilaat hyötyneet siitä? Sitä on tietysti vaikea sanoa.

Olen pohtinut viime aikoina sitä, että onko explain pain metodin perusajatus jäänyt kuitenkin hämäräksi. Nimittäin se tosiasia, että kyseessä on perimmiltään ryhmäterapia.

Ryhmäterapiassa on paljon positiivista. Ryhmän dynamiikka, vertaistuki sekä aika, mitä asian läpikäymiseen tarvitaan, ovat varmasti selviä plussia ryhmässä suoritettavaan terapiaan verrattuna yksilöterapiaan. Yksilöterapiassa ei luultavasti kukaan ota aikaa neljää tuntia pelkkään neurofysiologiasta puhumiseen. Maksaisiko sitä edes kukaan?

Maailmanlaajuisesti, ja varmasti myös Suomessa, explain pain on ehkä kokenut inflaation. ”Tein potilaan kanssa explain painia” on nopsasti todettu ja sanottu. Mitä se sitten sisälsi? ”Kerroin, että katsos kun välilevy painaa hermojuurta, niin siitä syntyy hermojuurikipu ja sen takia se kipu säteilee raajaan”… Oliko tämä nyt sitten ”explain pain”? Ei missään nimessä. Ehkä se aiheutti juuri päinvastaisen ilmiön, kuin mikä terapian tarkoitus oli, eli katastrofisaation.

Explain pain kuuluu siis ryhmäterapiaksi.

Miksi ei perusteta kipuryhmiä? Julkisella sektorilla ja ennen kaikkea kuntoutusklinikoissa näin ehkä toimitaankin. Entä yksityisellä sektorilla? Onko kukaan järjestänyt kipuryhmiä yksityispuolella, omassa praktiikassa? Sehän voisi toimia erinomaisesti. Laitetaan ryhmä pystyyn, otetaan siihen 5-10 potilasta, napataan kaikilta vaikka viisikymppinen ja tarjotaan neljä tunninmittaista sessiota. Nimetään se vaikka ”ymmärrä kipusi”. Mitä kurssin sisältö on, voi lukea meidän ”ammattilaisen kipukirjasta”. Olen varma, että idea on itse asiassa erittäin hyvä. Uskonpa, että potilaat ovat tyytyväisiä ja terapeuteille avautuu aivan uusi terapiaulottuvuus.

Onhan meillä paljon esim. Pilatesryhmiä. Voisiko niitä yhdistää? Tanskasta lähtöisin oleva GLAD ohjelma on saavuttanut kovasti alaa eri maissa. Siinähän yhdistetään sekä harjoittelu että potilaan ohjaus (patient education). Se potilaan ohjaus on hyvin explain pain tyyppistä. Tehdään perässä!

Hannu Luomajoki

[1-4]

1. Butler, D. and L. Moseley, Explain pain. 2003: Noi Publications.

2. Moseley, L. and D. Butler, Explain pain supercharged. 2017: Noigroup publications.

3. Luomajoki (Ed.); Ojala, T.K., P.; Kouri, JP.; Holopainen, R.; Röning, T.; Takatalo, J.; Tarnanen,S.; Ekström, J.; Mikkonen,J.; , Ammattilaisen kipukirja (pain book for professionals). 2020, Lahti, Finland: VK Kustannus.

4. Skou, S.T. and E.M. Roos, Good Life with osteoArthritis in Denmark (GLA:D): evidence-based education and supervised neuromuscular exercise delivered by certified physiotherapists nationwide. BMC Musculoskelet Disord, 2017. 18(1): p. 72.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *